workshop


Drakenkop van vilt - Agnes Spruit

Kinderboekenweek 2012

'Hallo wereld!'

EEN CHINESE DRAAK OP SCHOOL!!!

Een informatieve vertelling 
en een drakendansworkshop
voor groep 5 t/m 8

Ik heb China leren kennen tijdens mijn reis door dit prachtige gebied. De lange Chinese muur die door het landschap slingert als een draak die zijn weg zoekt, was één van de verbazingwekkende ontmoetingen met de cultuur van dit land. Daarna volgde de prachtige muziek, de mensen, hun markten en levendige dorpen. Wat een enorme indruk op mij heeft gemaakt is het Chinese nieuwjaar waarbij draken zich een weg baanden door de straten. De muziek was opeens fel en heftig en bezat een enorme kracht. Dit is me altijd bijgebleven.

De kinderboekenweek 2012 met het thema 'Hallo wereld!' staat in het teken van ontmoetingen met andere culturen. Er is geen mooier moment om deze ontmoeting met een andere cultuur met u en de kinderen te delen dan juist nu.

2012 is ook nog eens het jaar van de draak. Voor de Chinezen staat de draak het hele jaar centraal. Ik ben in het jaar van de draak geboren dus tja... ik kan niet anders...
decor voor de informatieve vertelling - drakendansworkshop
DE VERTELLING
In een eenvoudig maar sfeervol decor vertel ik een kort informatief verhaal waarin de kinderen kennismaken met de achtergronden van de Chinese draak.
Aan bod komen: Het ontstaan van de draak, de relatie tussen de draak en de eerste keizer van China en korte zegswijzen van Chinezen waarin zij aangeven waarom de draak en de energie 'tsjie' voor hen belangrijk is.
Kinderen dansen met de draak - de kop is op school gemaakt.

DE DRAAK (Long)
De draak is een geluksdier en één van de belangrijkste mythische dieren in China. Ooit heeft de draak met een 'oernies' de drakenparel uitgespuwd. Deze parel staat symbool voor de levenskracht van hemel en aarde. Als de draak met de parel speelt komt de energie vrij die door alle leven van mensen dieren en planten in China stroomt. Die energie spreek je uit als 'tsjie'.

DE DRAKENDANS
De kinderen leren een paar Chinese tekens die horen bij de draak.
Drakendansen zijn er in verschillende vormen. Soms vormen mensen een optocht met de draak, waarbij de draak uitsluitend gedragen wordt. Soms worden er elementen gedanst met de draak, zoals de draaikolk, de wolkengrot, de draak achtervolgt de parel. Tegenwoordig zijn er ook wedstrijden acrobatiek met de draak.
Ik gebruik voor de workshop drakendansmuziek waarin een verhaal hoorbaar is dat de kinderen uitbeelden door middel van bewegingen met de draak. Samenwerking is erg belangrijk!
Stukje voor stukje leren de kinderen in ongeveer 50 minuten het hanteren van de 10 meter lange draak. Ze leren luisteren naar de bijzondere Chinese muziek en leren hun bewegingen daarop aan te passen.
Het eindresultaat is een wervelende dans. 
De dans is ook te gebruiken voor een presentatie. Ik heb hiervoor kleding beschikbaar.


Kop zelf maken 
of gebruik maken van
de workshopkop?
De kinderen op de foto's maken gebruik van een zelfgemaakte kop. Werktekeningen hiervoor zijn beschikbaar. Het maken van de kop is een leuke creatieve ervaring maar het vergt ook veel tijd. De kop moet bovendien zeer stevig worden gemaakt omdat de kinderen er tijdens de workshop wild mee omgaan. Het naleven van de instructies is dus erg belangrijk voor het welslagen van de workshop. Voor wie dit niet wil, heb ik voor de workshops zelf een voor kinderen hanteerbare kop van papier-mache gemaakt.  
Drakenkop van papier-mache voor de workshop

ALGEMENE INFORMATIE
Duur van workshop 
ongeveer 60 minuten inclusief de informatieve vertelling.
De doelgroep 
Groep 5 t/m 8 ( groep 8 in overleg). Het is succesvol om de groepen te mengen. De oudste kinderen krijgen de iets zwaardere taak, zoals het dragen van de kop en de staart of het leiden van de groep met de drakenparel.
Aantal leerlingen
Per workshop 13 leerlingen. Als er één of twee kinderen te veel zijn laat ik de kinderen regelmatig wisselen. Het is niet mogelijk de dans uit te voeren met minder dan 13 kinderen omdat alle 11 stokken gedragen moeten worden. Er is ook een pareldrager en een mime-fluitist.
Aantal workshops per dag
Twee voor de ochtend en één voor de middag. Met een minimum van twee workshops per dag.
Prijs
Opvraagbaar voor scholen. Ik heb de workshopperiode voor de Kinderboekenweek verlengd met een periode er voor en een periode er na. De speciale prijs is geldig voor die periode. In een andere periode geldt een andere prijs.
Kleding en een presentatie worden apart in rekening gebracht.
Speelperiode Kinderboekenweek
1-10-2012 t/m 19-10-2012
Workshopruimte: een speellokaal 
Voorbereidingstijd: minimaal 1 uur voor het plaatsen van decor en geluidsinstallatie.

Op verzoek kan ik u een PDF sturen op e-mail. Deze PDF is ook in april 2012 aan toegezonden aan scholen in Oost-Groningen. I.v.m. de reistijd en reiskosten beperk ik mijn werkzaamheden tot de provincie Groningen en Drenthe.