Reizende viltexpositieExpositie

'Rondedans met Moeder Aarde'

door Agnes Spruit

Moeder Aarde nodigt ons uit om met haar te dansen

Het centrale beeld van de expositie 'Rondedans met Moeder Aarde' is een opvallende beeld van ongeveer 2.60 meter hoog van handgemaakt vilt en natuurlijke materialen.
Het beeld is gemaakt voor exposities en kunstexposities met de thema's natuur, milieu en duurzaamheid.

Het is gemaakt van natuurlijke materialen zoals houtstronken en takken en het ecovriendelijke materiaal VILT dat ik maak van de wol van mijn eigen Drentse Heideschapen of schapen van heide kuddes.

Het verhaal van de Rondedans met Moeder Aarde is te lezen in een gedicht dat ik heb gemaakt op vilten doeken. Deze liggen om het beeld heen op de grond of hangen aan de muur.

Aan de muren of in ruimtes nabij het beeld staan mijn andere werken die allemaal in relatie staan tot het beeld en het verhaal.

Scrol naar beneden voor meer inhoudelijke informatie over de expositie

2013: De expositie was te zien tijdens het Nederland-Rusland vriendschapsjaar in opdracht van het Nederlands consulaat in St. Petersburg. Bij een expositie over duurzaamheid:
The fifth international exibition of artistic felt and textile art, 'New life of the traditions' 
2014: De expositie stond in het viltmuseum in Mouzon Frankrijk.
2016 en 2017 staat de expositie in het mooie vestingstadje Bourtange - Nederland.'Danse autour de la Terre - Mère'
2016-2017

EXPOSITIE IN BOURTANGE NEDERLAND.

KUNST IN HET KRUITHUIS
'Rondedans met Moeder Aarde'
12-3-2016 en geheel 2017

 2016/2017 staat mijn expositie in het mooie vestingstadje Bourtange.
Dit stadje is meer dan een bezichtiging waard. Een rijke geschiedenis is te vinden in de musea die u verspreid door de straatjes van het vestingstadje kunt vinden; Terra Mora, Het bodemvondsten museum De Baraquen, De Synagoge, Het kapiteinshuis, De filmzaal en Museum Het Kruithuis waarin u mijn expositie kunt bezoeken.
Regelmatige zijn er historische evenementen te beleven en de natuur rondom de vesting is een wandeling waard. Kijk op www.bourtange.nl


PROFESSOR MR. PIETER VAN VOLLENHOVEN BEZOEKT DE EXPOSITIE
'RONDEDANS MET MOEDER AARDE' 

Op vrijdag 22 april bezocht Professor Mr. Pieter van Vollenhoven de expositie 'Rondedans met Moeder Aarde' in het kader van een wedstrijd die was uitgeschreven door de Telegraaf.
In samenwerking met Open Monumentendag riep deze krant de lezers op zich aan te melden voor een rondleiding door Professor Mr. Pieter van Vollenhoven in een monument in Nederland.
Met 20 winnaars bezocht hij in Vesting Bourtange de expositie 'Rondedans met Moeder Aarde' 


Expositie in het Kruithuis - Bourtange
  Extra bij deze expositie
Voor deze expositie heb ik een mooi lichtkunstwerk gemaakt geinspireerd op het moeras rondom de Vesting Bourtange, het 'Bourtanger Moor'. De gehele expositie van het beeld en de andere werken is te zien. Het aantal briefjes van bezoekers is gegroeid en het is interessant om te lezen wat iedereen schrijft. Verhalen, gedichten, tekeningen, one-liners, droevige en blijde gevoelens zijn aan het beeld toevertrouwd. De briefjes uit St. Petersburg en Frankrijk zijn ook in deze expositie te zien.

Lees hieronder de informatie van Vesting Bourtange over de expositie 'Rondedans met Moeder Aarde'
KUNST IN HET KRUITHUIS
Expositie ’Rondedans met Moeder Aarde’ door viltkunstenares Agnes Spruit.

Het Nieuwe Kruithuis dat voeger gebruikt werd voor de opslag van maar liefst 45.000 pond kruit heeft een nieuw leven gekregen. Bourtange heeft er een nieuw museum bij in het Nieuwe Kruithuis onder de noemer ’Kunst in het Kruithuis’. Viltkunstenares Agnes Spruit bijt de spits af met een levensgrote sculptuur van Moeder Aarde en side works van natuurlijk vilt en natuurlijk materiaal. Een prachtig gedicht op vilten wandkleden vertelt haar verhaal.
De kunstenares laat haar grote liefde en haar zorgen om de natuur zien en daagt de bezoekers uit om gevoelens voor de natuur, milieu en duurzaamheid te delen met anderen via een boodschap bij het beeld.
De expositie stond eerder al in St. Petersburg - Rusland in opdracht van het Nederlands consulaat in het kader van een expositie over duurzaamheid en in het viltmuseum van Mouzon - Frankrijk. Agnes Spruit laat ook de reacties van bezoekers van die exposities zien.
Speciaal voor deze expositie heeft Agnes Spruit een prachtig mysterieus lichtkunstwerk gemaakt over het Bourtanger Moor.

Aan één van de muren van het Nieuwe Kruithuis kunt u ook een indrukwekkende muur van zand bewonderen. Dit lakprofiel is in 1986 gemaakt van grondlagen zoals die zijn aangetroffen achter het Nieuwe Kruithuis.


Al na twee weken lagen er meer dan 100 natuurberichten van
bezoekersbij het beeld van Moeder Aarde - expositie Bourtange


Bezoekers hebben briefjes bij het beeld gelegd - Vilt museum Mouzon
Het gedicht was voor deze gelegenheid gevilt in het Frans.


EXPOSITIE IN HET VILT MUSEUM MOUZON - 2014


'Rondedans met Moeder Aarde' 

Van 9 augustus 2014 t/m 31 oktober 2014  


Moeder Aarde zal te zien zijn in het  
Vilt Museum in Mouzon 
 onder de titel
'Danse autour de la Terre - Mère'
 in Le Musée du Feutre de Mouzon - Frankrijk

In dit museum krijgt Moeder Aarde een eigen zaal waar de bezoekers het beeld en het gedicht kunnen bewonderen. Het gedicht is speciaal voor deze expositie gevilt op 11 nieuwe doeken in het Frans. Het Franse gedicht zal dit keer om het beeld heen liggen. Het Nederlandse gedicht hangen wij aan de muur. In deze zaal zullen nog meer werken van mij te zien zijn die een directe relatie hebben met het onderwerp en de sfeer van het beeld.
Dat belooft een mooie expositie te worden!


Poster expositie:vertaling hieronder


Temporary exhibition
“Dancing around with Mother-Earth”
Works from the dutch artist Agnes Spruit.
From august the 9th to October the 31st of 2014.
The exhibition “Dancing around with Mother Earth” shows the felted works of the dutch artist Agnes Spruit, around a central and majestic work (95 inches high), a statue of Mother-Earth, composed of felt clothes on a wooden stump.
The Mother-Earth is an idea which came to the artist while discovering this humanoid stump. Giving a second life to the wood, the artist wanted to evocate the relationship between human and nature. Surprisingly, the statue has two opposite faces, one vector of joy, and the other vector of pain.
This statue is surrounded of felted poems, in French and dutch, which invite the visitor to turn –or dance- around the central work.

Wat is het Vilt Museum 
Mouzon - Frankrijk 

Het viltmuseum is een uniek museum in Europa! Het laat de vele verschillende aspecten van het vilt zien zoals modern vilt, industrieel vilt en machines, traditioneel vilt en tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse viltkunstenaars. Hieronder kunt u de beschrijving van het museum lezen zoals die is beschreven op de flyer.Le Musée du Feutre de Mouzon. Vertaling hieronder

The felt museum of Mouzon
Presentation
The rich history of felt in Mouzon
Felt is considered as the most ancient textile in the world. Its first remains, in the Turkish village of Catal Höyük, are dated from 8 000 years ago.
In the museum, collections from Turkey and a video make you discover the hand-made fabrication of this textile in oriental countries.
In Mouzon, the history of felt is kinked with Sommer family. Alfred Sommer set up his manufacture in Mouzon in 1880. He became one of the first European producers in his branch.
A museum alive
With its various collections, you will discover everything here of the felt. The space is divided in an ethnological part with Turkish collections, an industrial part with felting machines, and a contemporary part, with felt artworks.
The visitor can also discover a garden of tinctorial plants and temporary exhibitions.
Felting workshops are also proposed for children and adults, with 
groups or individuals (reservation desired).


EXPOSITIE IN RUSLAND - Sint Petersburg - 2013

In het kader van het Nederland - Rusland Vriendschapsjaar.
In samenwerking met het Nederlands Consulaat in St. petersburg

Uiteenlopende verhalen op de briefjes
religieus, grappig, verdrietig, blij
St. Petersburg - Rusland
Kinderen schrijven briefjes bij het beeld
St. Petersburg - Rusland


Al eerder was Moeder Aarde op reis

26-10-2013 t/m 3-11-2013 was het beeld te zien zijn in Sint Petersburg - Rusland op:
The fifth international exibition of artistic felt and textile art, 'New life of the traditions'
In Theater and exhibitioncentre of Bolshoi Gostiny Dvor aan de beroemde straat de Nevsky Prospect.
Dit was een tentoonstelling waar meer meer dan 100 vilt- en textielkunstenaars zich presenteren en waar jaarlijks gemiddeld 5000 bezoekers te verwachten zijn.
Het thema van deze expositie was 
'De kwetsbaarheid van de aarde', met extra aandacht voor verschillende tradities en culturen.
Centraal stond het werken met natuurlijke materialen en kleurpigmenten.
Er was een modeshow van kleding van vilt op de openingsdag. 


Het beeld 'Rondedans met Moeder Aarde' stond op deze tentoonstelling op een centraal punt en kon op deze plaats de gedachte achter de tentoonstelling benadrukken.
Om de gedachte te verlevendigen was er voor de bezoekers de mogelijkheid om een natuurgedachte op te schrijven en deze, vastgemaakt aan een takje of dennenappel, neer te leggen bij het beeld.


Briefjes van bezoekers bij het beeld
Ook kinderen schreven graag briefjes.
St. Petersburg - Rusland 2013Mijn deelname aan dit project was in het kader van het
vriendschapsjaar Nederland - Rusland 2013.
De Russische organisatie en ik hebben elkaar kunnen vinden in ons streven om via kunstuitingen aandacht te vragen voor het werelwijde thema 'De kwetsbaarheid van de aarde'. Informatie over het NLRF jaar en de deelnemers kunt u vinden op www.nlrf2013.nl. Er is een speciale pagina voor reeds uitgevoerde activiteiten.  Een boomstronk verbeeldt haar gezicht
De blijde vrolijke zijde.

Wat is 'Rondedans met Moeder Aarde?'

Het werk is een beeld van een vrouwenfiguur 'Moeder Aarde'. De Moeder Aarde figuur is al zo oud als de mensheid en is terug te vinden in vele culturen in verschillende verschijningsvormen, van de Zwarte Madonna tot de door mij gecreëerde Moeder Aarde.
Mijn werk lijkt op een traditionele Wayang Golekpop en op een vrouw op de catwalk, in haar mooiste gewaad 'De Aarde'.
Met viltsculpturen en boomstronken heb ik in haar gewaad een prachtige impressie gemaakt van de mooie en vruchtbare aarde. We zien haar levensader en een heldere rivier stromen vanuit de ijskappen op haar hoofd. Haar buik verbeeld het levensvuur en de vruchtbaarheid. Het lijkt alsof ze danst.
Ze spreidt haar armen en nodigt ons uit om met haar te dansen.


cocons verbeelden de vruchtbaarheid van de aarde.

Maar als we iets verder om haar heen lopen verandert onze symbolische dans. Het gezicht van Moeder Aarde lijkt gekwetst en ziek. Haar levensader die als koel helder water uit haar ijskappen omlaag stroomde is opeens een vervuilde ader.

Een boomstronk verbeeld haar gezicht
De zijde van pijn en verdriet.
De verkoolde aarde.De loop van de levensader.

Aarde, water en vuur
De drie elementen aarde, water en vuur zijn verwerkt in het beeld van Moeder Aarde.

Het vuur in de rug van de sculptuur.
Gedicht
Het verhaal van Moeder Aarde is te lezen in een gedicht. Ik publiceer het gehele gedicht niet op internet, maar u kunt het zien in de expositie. Het gedicht is gevilt op elf doeken, gemaakt van de ruige wol van onze Drents Heideschapen. De doeken liggen op de grond rondom het beeld of hangen aan de muur. Het is mogelijk, in overleg, het gedicht te vertalen naar een andere taal.
In St.Petersburg is er bijvoorbeeld voor gekozen om het gedicht op een hele grote poster in het Russisch aan de muur te hangen. In het Vilt museum in Mouzon is het gedicht gevilt en in Bourtange worden 'hand-outs' uitgereikt in verschillende talen.


CITTASLOW

Sinds 20-4-2016 ben ik officieel supporter van Cittaslow met de expositie 
'Rondedans met Moeder Aarde'.
Via mijn expositie zoek ik contact met de inwoners van een gebied. Via de reacties op briefjes bij het beeld ontstaat gaandeweg een beeld van de natuurbeleving van mensen. Maar ook onderwerpen als duurzaamheid en levensfilosofie verschijnen op de briefjes. 
Daarnaast laat ik zien dat creativiteit de motor is voor innovatie en duurzaamheid. 

3 juni 2 016  Landelijke Cittaslow supportersdag
3 juni 2016 is het landelijke Cittaslow supportersdag. Supporters: vertegenwoordigers van duurzame bedrijven, zorginstellingen, burgerinitatiatieven en gemeenteambtenaren, bezoeken ons prachtige lommerrijke  gebied 'Westerwolde' in de provincie Groningen. 
Ook de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde die in 2018 zullen opgaan in de gemeente  Westerwolde, zijn Cittaslow. 
Ik ben trots dat ik in Bourtange -Gemeente Vlagtwedde-  exposeer.
Tijdens de supportersdag zullen de groepen o.a. ook deze expositie bezoeken. 


Het beeldmerk van Cittaslow is een slak met daarop kleine huisjes. deze viltslak heb ik speciaal voor de expositie gemaakt.

2 weken na de opening lagen er al 100 briefjes met prachtige gedachten bij het Moeder Aarde beeld.


Meer over Cittaslow?

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. 
Meer hierover is te lezen op cittaslow-nederland.nl 

Wilt u meer weten over het organiseren van een expositie?

Neem dan contact met ons op. Wij kunnen de plannen met u doornemen.pantoffels - Agnes Spruit
Wat is vilten?
Vilten is de oudste techniek om textiel te maken. Het bestond al in de oertijd, nog voor het spinnen en weven was uitgevonden.

Vilt wordt gemaakt van schapenwol. Maar ook wol van andere dieren zoals kamelen is geschikt voor het maken van vilt.

De wol wordt op elkaar gelegd. Vervolgens zorgt wrijving in combinatie met warm water en zeep er voor dat de vezels van de wol in elkaar gewerkt worden. Het resultaat is een mooie stevige lap. In landen als Mongolië worden lappen vilt gebruikt om een Ger (een tent van de nomadenvolken) mee te bekleden. 
Er kunnen ook tassen, kleden en kleding van worden gemaakt.

Vilt is nog steeds een populaire vorm van textiel bewerken. De ruwe naturel wol nodigt je uit om ruig te werken. Tegenwoordig kan er gebruik gemaakt worden van gekleurde fijne wol. Er kunnen allerlei vezels zoals zijde, vlas en bamboe in worden verwerkt. Zelfs stoffen kunnen worden verwerkt en geven prachtige effecten. Behalve werken in het platte vlak, is het een fantastisch materiaal om driedimensionaal werk mee te maken.
fragment wandkleed - Agnes Spruit

Vilt heeft altijd het laatste woord. 
Het is vaak een verrassing hoe het werkstuk er uiteindelijk uit zal zien. Werken met vilt is een spannende ontdekkingstocht, het proces van wrijving en inrollen is hard werken en de voldoening is groot. Ondanks dat ik meestal heel gericht aan iets begin en mijn werk beredeneer, lokt het materiaal mij in hoge mate uit om ook intuïtief te werken en het proces met de daarbij behorende verrassingen de ruimte te geven in het eindresultaat.


Het inwrijven van de wol
Het inrollen van de wolHet viltproces van ontwerp tot resultaat

Het maken van een viltwerk is een bijzondere ervaring.
Allereerst ben je bezig met het bedenken van je ontwerp. Je kiest kleuren uit en de overige materialen en begint met het leggen van de wol. De zachte wol gaat door je handen en het is een ontspannende bezigheid.
Daarna volgt de fase van het natvilten. Met warm water en zeep wordt het werk ingewreven.
De ervaring van het maken van het werk verandert hierdoor in een natte bezigheid. 
Het werk veranderd.
Dan volgt de intensieve fase; het rollen 'vollen'  van het werk. Dit is meestal een lichamelijk inspannende bezigheid. Bij het af en toe uitpakken en inpakken van het werk is te zien dat het werk krimpt, verandert en transformeert tot een samenhangend geheel.
De verrassing komt aan het eind. Het werk heeft een metamorfose ondergaan en het is  spannend om te zien wat het eindresultaat is.
Het proces duurt enkele uren tot soms een hele dag of meerdere dagen, afhankelijk van het soort werk.
Fragment wandkleed - Agnes Spruit